Evenemang
18 Mars 2007 - Hembygdsafton
Medborgargården, söndagen den 18:e kl 16.
Dennna hembygdsafton blir troligen något utöver det vanliga. Osse Gustafsson som var mycket flitig att fotodokumentera, minns många. Osse och Anna-Lisa har en son Anders, som har ett avundsvärt minne för detaljer, episoder och historier, från just Gränna. Han kommer till oss och delar med sig av sina minnen.

Servering och lotterier. Kanske kan det även i år bli hemlagade semlor - om andan faller på bagerskan.
 Det blev den höjdareftermiddag som vi förväntat oss, särskilt för äldre grännabor som minns figurerna som det berättades om. Bilder från 1930- 1940-tal visar fastigheter som vi väl känner från idag, men det är otroligt så många byten av affärsinnehavare som skett i butikerna under år som passerat. Gatan var försedd med storgatsten och var smalare, trottoaren var helt fantastiskt jämn och fin gentemot hur den ser ut idag. Vad som också förändrats i stadsbilden är den otroligt prunkande trädgården som fanns söder om Ribbagården (norr om fanns också stor anläggning under von Dübens tid), med ett överdåd av växter pergolor och statyer. Även vid den Hayska fastigheten, nuvarande Grennaskolan var det en sagolik miljö med välansade rabatter som klättrade sakta upp och slöt samman med vildare växtlighet uppåt berget.

Vid det semlefika som följe, fortsatte historieberättare att dela med sig av sina minnen, berättelser som väl bör tas till vara i den muntliga traditionen.

Som allmän information kan nämnas att röntgenutbildade Anna-Lisa Rythén kom som anställd till Calla Sundbecks fotoateljé, vilken hon tog över (1931) efter Callas död året före. Hon gifte sig med fotograf Oscar (Osse) Gustafsson som också blev en del av företaget 1933. Tillsammans drev de fotofirman Calla Sundbecks Eftr. fram till 1968 då Erling och Gerd Svensson övertog. Anders som bor i Lidingö (sommarboende i Gränna) är son till Anna-Lisa och Osse Gustafsson.


Tillbaka