Evenemang
15 Mars 2006 - Hembygdsafton
Hembygdsaftonen ägnas åt minnet av en mycket färgstark grännabo,ingenjören Malte Liewen Stierngranat. Han föddes i Nobynäs 1871 och var verksam i bygden kring Aneby och Gränna. Han lät bygga ett mausoleum i pyramidform åt sig själv och sin familj 1923 i skog som hör till Aneby kommun och han donerade pengar till offentliga miljöer av olika slag. I Gränna förknippas han med Braheparken som han var med och planerade 1946 då han nyligen flyttat hit. Han skaffade fram pengar till Carl Elds Ungdom, planterade exotiska träd och buskar samt bidrog även till att parken fick en fontän. Han är också mannen som såg till att Löparna, som är placerade vid infarten till Gränna söderifrån, anskaffades och placerades just där. Han avled 1960 och behövde då sin pyramid där han ligger begravd.

Att Stierngranat lät göra en sarkofag som han medförde under sina resor och då han flyttade, hör till de många mycket fascinerande historier som kommer att delges av Göran Engström, Aneby. Han kan och vet mycket om ingenjören. Han berättar, visar bilder och har skrivit en bok om Stierngranat, en bok som nu kommit i nyutgåva och finns att köpa på Grenna Museum.
Servering av semlor och kaffe. Lotterier.

Det blir även sånginslag av mellanstadieeleverna Frida Eskehed och Sigrid Andersson.
Gränna Medborgargård kl 19.00
 Vintern höll sitt grepp om naturen men i Medborgargården fanns vårvärmen, då Göran Engström berättade till sina bilder om Malte Liewen Stierngranat, som under de 89 år då han levde ömsom var rik och stor mecenat, ömsom fattig i närheten av nöd. Boken om honom har utkommit i nyupplaga och finns att köpa i Grenna Museum, författare Göran Engström.

I publiken fanns en hel mängd personer som minns Stierngranat från hans grännaår. Några av de dryga hundra besökarna berikade kvällen med "live"-berättelser om honom.

Flickorna Frida och Sigrid sjöng med glädje och fick även publiken med sig i en refräng.

Det är mitt i riktig semletid och de hemgjorda semlorna fick gott betyg. Från och med nu kan våren komma utomhus också, vilket skulle vara välkommet.


Tillbaka