Evenemang
21 Maj 2006 - Torpvandring
Vi hoppas på en solig dag då torpvandringen går av stapeln till nya (gamla) mål. Var exakt som vandringen kommer att äga rum återkommer vi till i annons och på affischer, samt naturligtvis på denna sida. Kaffekorgen som medtas kan innehålla de läckerheter du önskar spisa i gröngräset.

Torpvandring vid Rödmossen GRÄNNA söndag 21 maj. Samling kl 9.15 på Gränna torg för samåkning eller 09.45 vid vägkorset norr om Sicklamålen på vägen mellan Joenstorp och Vendelstorp.
Kaffekorg. Välkommen!
Grenna Hembygdsförening

Rödmossen är nr 472, som du kan klicka på i listan under Torp här till vänster. Klicka sedan på Visa på karta så ser du de nämaste torpen/backstugorna som vi kommer att titta på.
Klicka på nr 14 Carlslund så ser du även korset norr om Sicklamålen där vi träffas 09.45 på söndag
 Torpvandringar är behagliga utflykter till skogsområden som man annars inte kommer till som icke ägare. Där granarna idag står höga, eller där avverkningshygget idag breder ut sig till synes utan slut, ja, där kan ett torp legat och platsen fått en markering. Rester av en stengrund, en apel, ett härje med spiréabuskar eller andra kulturväxter, en spislucka, rester av en järnsäng, ja det är märken som röjer att människor bebott dessa platser som ligger "bortom all ära och redlighet".

Vissa ställen har varit soldattorp andra dagsverkstorp eller backstugor i fallande skala vad gäller dess anseende och krav. Stigar som för länge sedan vuxit igen utgjorde ett nätverk med vilket man hade kontakt med andra torpstugor i området, kom till gården där dagsverket skulle utföras eller till skola och handelsbod. De vägar som nu är farbara med bil fanns däremot inte.

Söndagens torpvandring bekräftar regeln. En hög luftfuktighet kanske gjorde att några valde att hellre stanna hemma, men vi som fanns med på vandringen upplevde vädret skönt och skogsdoften bedövande. Småfåglar i stor skara underhöll vid sidan om Karl-Axel Skoglund som letat fram och läst in sig på fakta om tidigaste kända och senaste invånarna på ställena. Tore Johannesson som sökt upp och märkt ut platserna vid sina många skogsvandringar, var vägvisare att lita på. En sköön dag!


Tillbaka