Evenemang
13 Oktober 2006 - Kulturnatt
Förra hösten ordnade vi en fredagskväll i Grännas egen fantastiska kulturmiljö, ett arrangemang som gällde två objekt samma kväll. I år tänker vi samla alla på en plats och tills nu har det varit en hemlighet var i Gränna det blir.

Samling vid stora parkeringen i Röttle, inte på något annat ställe inom byn. De som inte själva har tillgång till plats i bil, kan utan att ha några betänkligheter ringa till Inger senast onsdagen den 11 oktober, telefon 21120, så ordnar vi samåkning.

Det är lämpligt med rejäla skor, kläder efter väder och ficklampa. Tänk också på att i den miljö vi kommer att befinna oss, bildligt och i fantasin, kan en allmosa för omkostnaderna vara bra att ha i fickan.

Räkna med nya, oberäkneliga men trevliga upplevelser denna kväll! Vi hoppas även att få njuta av en härlig Brittsommar!

Detta är ett samarrangemang mellan hembygdsförening, Grenna Museum och Jönköpings Energi.
 Tack alla som gjorde er "omaket" att ta er till Röttle! En ringlande ljusorm på ett par hundra personer vandrade från parkering mot hamnområdet. Där kom det turligt nog en båt från Visingsö, på väg till Rasmus kvarn med säd för att få den mald. Möjligen var Krogen båtfolkets mest angelägna anhalt enligt som det såg ut.
Till krogen kom man också, men fick stanna utanför. Där tog oss Roland Segerson med genom Röttles märkliga utveckling - avveckling - utveckling genom århundradena. Berättelsen resulterade i att det första elektriska ljuset kom till byn (och till grännabygden, 1903). Jönköpings Energi hade kopplat starkt blåtonat ljus som plötsligt lyste upp fallet mycket påtagligt. Detta upprörde! Gubbar från fullmäktige hade hört ryktet om det förfärliga skenet som de med egna ögon måste se. De dök upp vid sidan om madam Britta Holm, änka efter drabant Scherling - också hon upprörd över ljusskenet, kanske skulle hennes Röttle brinna nu!

I Rasmus kvarn maldes det. Skomakarmäster Jonas kom för att hämta den häst som mjölnarmäster lånat. Det visade sig att hästen var död. Förvecklingar, ilska, diskussion mellan suparna, fick avbrytas av madam Britta som gjorde en insamling med hjälp av tiggarbarnen, till en ny häst åt skomakaren.

Mamseller serverade stekt fläsk, ost och Röttlebröd och till det mjöd att dricka. Kvällen blev uppskattad. Det fick vi i styrelsen erfara då vi sent på kvällen plockade ihop "smulorna" av föreställningen. Vi kommer igen nästa år, motsvarande fredag i ny kulturmiljö. Boka redan nu!

Börje Erliden och hans märr var ett omtyckt levande inslag i den historiskt autentiska berättelsen.


Tillbaka