04 Juni 2011 - Torpvandring Gränna Stadsmark |
Karl-Axel Skoglund och Tore Johannesson ledsagar oss.
Samling på Gränna torg kl. 09.30 eller vid infarten till vindkraftverk 4 söder om Barnarp (vägen Barnarp- Bjällebäck) kl. 10.00. Vi kommer att besöka torp och backstugeplatser på Gränna Stadsmark. Medtag matsäck och en slant till karta och annons.
Det brukar vara trevliga utflykter och ett enastående tillfälle att ta del av och lära känna hembygdens historia.
Man kan vid dessa tidigare bebodda torp leva sig in i och föreställa sig hur dessa människor levde sina liv.
Välkommen!
Grenna och Örserums
hembygdsföreningar
| |
Torpvandring Grenna Stadsmark.
Den 4 juni hölls torpvandring på Grenna Stadsmark. Vädret var fint och drygt ett 30-tal personer hade slutit upp. Från kl. 10.00-12.45 Guidade Karl-Axel Skoglund och Tore Johannesson runt sällskapet bland skogssnår och nu öde marker.
Från 1700- fram till 1940- talet beboddes detta område av torpare som hyrde stugorna och betalade arrende för marken de brukade. Dessförinnan var det allmänning.
1732 delades marken upp av de 7 gårdarna i Husaby, föregångare till Gränna.
Stadsmarken kom att ägas av olika gårdar under olika tider. Fabrikören Granlund som arrenderade Fallet var en av dem som hade gård i Grenna och ägare av Stadsmark.
Vad stugorna hette var inte så viktigt, huvudsaken var att prästen visste namnet på dem som bodde där. De hade kanske ett par kor, höns och någon gris och jordkällare att förvara det som syltades in och skördades.
Tidigare Hans Larsson och numera Tore Johannesson har gjort ett gediget arbete med att sätta ut stolpar med informativa aluminiumskyltar och dessa sitter oftast där skorstenen tidigare har stått.
På 1920-talet och framåt då Gränna Stad köpte upp marken planterades skog. Senare köpte Lantbruksnämnden upp marken. De sista 25 åren har det växt igen ordentligt och byggnaderna har förfallit.
Varje Torp har sin egen historia och dessa historier är Karl-Axel Skoglund inläst på. Emellanåt varvade han också med en och annan rolig anekdot. Som när lille Janne ville sälja brännässlor till tant Tyra. Det var bara det att Tyra ville ha bara de små nässlorna till att koka soppa på.
Torpvandringen gick över Steninge Svanslund - Steninge Nybygget Blombergslyckan och Skogstorp. Steninge Nybygget beboddes 1829 av Måns Larsson och senare av Lilja, antagligen soldatnamn.
1843 flyttade Johannes Jonasson in på Steninge, farfars morfar till Karl-Axel Skoglund som också denna dag hade med sin son på vandringen.
Man kan veta att det inte var långt mellan stugorna här uppe och det var ingen skog att tala om. Nu är det en gången tid och nostalgiskt kan man bara blicka bakåt och tänka på hur människorna som bodde här levde. När Rödsoten härjade som värst i Grenna Socken fick man vara glad om man i familjen fick behålla fyra av åtta barn i familjen.
Nu är det andra tider!
|
|
Tillbaka
|