Evenemang
12 November 2014 - Hembygdsafton om Sjösänkningen Ören-Bunn-Kvarnsjöarna
Hembygdsafton 12 november utspelar sig i vår egen närmiljö. Den handlar om sjösänkningen på 1840-talet i sjösystemet Bunn, Ören och Kvarnsjöarna. Lars Jonason, Bunnström har försökt ta fram fakta runt sjösänkningen. Han kommer att berätta om varför man gjorde detta, hur man gick tillväga och vilka kostnader det medförde. Tillsammans med Karl-Axel Skoglund har han rest runt sjöarna och vi kommer att få se bilder som berör ämnet. Vi ser fram mot en intressant kväll med ett innehåll som tidigare inte dokumenterats!

Lokal Gränna Missionskyrka kl 19
 Hembygdsaftonen den 12 november när Lars Jonason, Bunnström berättade om sina efterforskningar om den stora sjösänkningen vid Ören, Bunn och Kvarnsjöarna 1845-1846 blev en mycket välbesökt och uppskattad kväll. Lars började med att berätta om bakgrunden till sitt intresse för ämnet och om sina källor. Hembygdsmannen Rolf Möller från Örserum hade överlämnat gamla protokoll och handlingar till Ingvar Kjellberg, Broxvik för förvaring till eftervärlden. Anders Råsberg och Ingvar Törnqvist har båda skrivit en del om ämnet. Med detta som bakgrund har Lars sedan läst de gamla handlingarna , gjort egna efterforskningar och kunde förmedla publiken otroligt intressanta och ingående kunskaper om både vad som föregick sjösänkningen, hur den gick till och vad resultatet blev. Den främsta anledningen till detta gigantiska projekt var att man behövde mer åkermark. Lars berättade om tillvägagångssättet som innebar att man breddade och rätade Örsån, Alvikaån och kanalen vid Broxvik. Man grävde, sprängde och fick bygga fördämningar. I Broxvik innebar förändringarna inlösen av Broxviks såg och mjölkvarn .Initiativtagare var greve Jakob E Hamilton på Lyckås. Det fanns tveksamma röster men majoriteten av markägarna var positiva till förslaget och det stora projektet genomfördes snabbt och inom utsatt tid. Från början föreslog man en sänkning med 3 meter men det blev 1, 8 meter i Ören,1,9 meter i Bunn , 2,1 meter i Övre Kvarnsjön och 0,8 meter i Nedre Kvarnsjön. Totalt blev landvinningen 1099 tunnland med övervägande betes- och mossmark och inte så mycket odlingsbar mark. Resultatet blev kanske inte riktigt vad man räknat med men vi vet att idag är de torrlagda markerna uppskattade och eftertraktade områden för både fritidsboende och rekreation. Annika Dahlberg tackade Lars för en mycket intressant föreläsning och för allt arbete han lagt ner på sitt ämne. Kvällen avslutades med servering av kaffe, mycket uppskattade ägg-och ansjovissmörgåsar och morotskaka. Serveringskommittén såg till att det räckte till alla. Kvällens ämne hade lockat många nya besökare och runt kaffeborden samtalades det ivrigt!
Under hela framförandet visade Karl-Axel Skoglund bilder relaterade till föreläsningen samt nytagna bilder från en resa som han och Lars gjort runt sjöarna. Dessutom en del bilder utifrån sjösidan i norra Bunn tagna av Conny Skoglund.


Tillbaka